2018. március 3., szombat

Oscar-díj: TOP 15 "Legjobb film" - jelölt


Végre itt az Oscar-hétvége!!! Ezen jeles esemény alkalmából elsőként összeszedtük nektek egy csokorba azt a kedvenc 15 filmünket, melyeket jelöltek ugyan a „legjobb film” díjára, végül mégis arany szobrocska nélkül távoztak a ceremóniáról.

15. A WALL STREET FARKASA (2013.)


Hogy a The Wolf of Wall Street minőségét tekintve hol helyezkedik el a Scorsese életműben? Talán nem ez a film a kult-rendező legfontosabb alkotása, de hogy a legszórakoztatóbb, ahhoz nem fér kétség. DiCaprionak egyértelműen ezért az alakításért járt volna az Oscar, s bár megérdemelt volt 2013-ban a 12 év rabszolgaság győzelme a „legjobb film” kategóriában, akkor is jó döntést hozott volna az Akadémia, ha A Wall Street Farkasa kapja a díjat!

14. ÓZ, A CSODÁK CSODÁJA (1939.)


Abban az évben bizony Scarlett O’Hara mindent vitt – szám szerint 8 Oscar-t -, viszont a zenében (best original score, best original song) Óz, illetve Dorothy volt a befutó! Judy Garlandot sosem feledjük, a sárga útról pedig a világért sem térnénk le soha! Gyerekkorunk nagy kedvence!

13. APOKALIPSZIS MOST (1979.)


Tök jó film a Kramer kontra Kramer, de úgy lett volna ildomos, ha ’79-ben Francis Ford Coppola zseniális vietnámi háborús eposza/víziója viszi az arany szobrocskát! Zseniális színészgárda (Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Dennis Hopper stb.), és olyan éteri hangulat, amelyet azóta sem sikerült senkinek megidézni - még csak megközelítőleg sem. 

12. A RÉGI VÁROS (2016.)


Az egyik legszebb újkori szociodráma. Végtelenül őszinte és tragikus, nagyon emberi, nagyon megindító.
S noha a Holdfény lett a befutó, végül A régi város is 2 Oscarral gazdagodott 2016-ban: Lornegan zseniális forgatókönyvét, s Casey Affleck elképesztően erős játékát díjazta az Akadémia.

11. TIZENKÉT DÜHÖS EMBER (1957.)


Sidney Lumet első nagyjátékfilmje igazi gyöngyszem, szenzációs sziporka. A minimális költségvetéssel dolgozó, csupán 2-3 hét alatt rögzített projekt a kamara drámák non plus ultrája. Mert hiába az „egy helyszín”, hiába a zárt – csupán néhány négyzetméteres - tér, ez a film messze túlmutat látszólagos szűkös keretein.

10. FARGO (1996.)


A Coen-tesók számunkra legkedvesebb alkotása ez a vicces, éjfekete humorú, szarkasztikus, véres krimi-thriller, amely a zseniális Frances McDormand (jött is az Oscar!), a karizmatikus William H. Macy, s a rosszfiú különítmény, Steve Buscemi, és Peter Stormare miatt annyira emlékezetes. Nem beszélve a semmivel sem összehasonlítható, utánozhatatlan hangulatról, s a faltól falig perfekt sztoriról. Nem véletlen, hogy Coen-ék a forgatókönyvért megkapták az Oscar-t! A film azonban a 7 jelöléséből „csupán” 2-t tudott díjra váltani. Abban az évben Az angol beteg tarolt… 

09. A SZOBA (2015.)


A Spotlight megérdemelten vitte haza 2015-ben a legjobb filmnek járó Oscar-t; de ha nincsenek Tom McCarthy-ék, akkor egyértelműen Lenny Abrahamson mozijának járt volna a díj, hisz az akkori felhozatalból messze kitűnt finom rezdüléseivel, s mérhetetlen intelligenciájával.

08. HOLT KÖLTÖK TÁRSASÁGA (1989.)


A mai napig felfoghatatlan, hogy Peter Weir csodálatos drámája elől hogyan happolhatta el a díjat a jóval harmatosabb, biztonsági játékot játszó Miss Daisy sofőrje.
Emlékezetes pillanatok tömkelege, zseniális szereposztás, a filmtörténet egyik legszebb lezárása.
Ó Kapitány, Kapitányom!  

07. WHIPLASH (2014.)


Nem csak J.K. Simmons lehengerlő alakítása miatt… Damien Chazelle elképesztő tempójú jazz kompozíciója egészen páratlan a maga nemében.
A Birdman vitte a szobrot, de senki nem szólhatott volna egy büdös szót sem, ha Chazelle-éknél landol a díj!

06. EGY ASSZONY ILLATA (1992.)


Eastwood szikár westernje a Nincs bocsánat beelőzte Martin Brest moziját – végül is érthető módon. Az Egy asszony illata azonban így is meghozta a várva várt Oscar-t Al Pacino-nak – szerintünk tök jogosan -, s a film maga, még ha olykor picit szentimentális is, az egyik legjobb hollywoodi tanmese a ’90-es évekből. És hát a magyar szinkron, vagyis Végvári Tamás… Utánozhatatlan!

05. MECHANIKUS NARANCS (1971.)


Kubrick filmje olyan klasszikusokkal együtt szállt ringbe az Oscar-díjért, mint a Francia kapcsolat, vagy a Hegedűs a háztetőn. Végül 4 nominációja után üres kézzel tért haza az A Clockwork Orange – brigád, abban viszont sokan egyetértenek, hogy ez Stanley Kubrick egyik legerőteljesebb alkotása. No persze Anthony Burgess regénye bravúros és örök érvényű, a filmes adaptáció nem vallott szégyent, és hozta az irodalmi alkotás esszenciáját és minőségét.

04. NAGYMENŐK (1990.)


Minden idők egyik legmívesebb gengszter eposza, Scorsese – egyik - csúcsteljesítménye. A 6 jelölés után végül csak Joe Pesci vihette haza a díjat (mint a legjobb férfi mellékszereplő). 1990 ugyanis Kevin Costner éve volt: a Farkasokkal táncoló minden vetélytársát könyörtelenül kiütötte a nyeregből.

03. GOOD WILL HUNTING (1997.)


A Titanic elsüllyeszthetetlen volt ’97-ben, de azért az Amerikai Filmakadémia nem bánt szűkmarkúan Gus Van Sant csodás mozijával sem. Személyes kedvencünk, a kitűnő hangulatú, ellenállhatatlan Good Will Hunting a 9 jelöléséből végül – DiCaprióék ide vagy oda – 2-t mégis csak díjra váltott. Robin Williams végre megkapta jól megérdemelt Oscar-szobrocskáját, s a forgatókönyvért a két lókötő, a pofátlanul fiatal Ben Affleck és Matt Damon vehette át a díjat! Abszolút megérdemelten!

02. PONYVAREGÉNY (1994.)


1994! Micsoda év volt, te jó ég! A Forrest Gump 6 Oscarjának jogosságát vélhetően senki nem vitatja. Ugyanakkor tök igazságtalan, s a sors furcsa fintora, hogy az 5 „legjobb film” - jelölt közül 3 lazán megkaphatta volna a díjat. Így Tarantino zseniálisan szerkesztett, szókimondó, hiperlaza, egyéni hangvételű, azóta már bőven kultikus alkotása is, amely végül az ex-videótékásnak csak hozott egy díjat, méghozzá az eszméletlenül leleményes forgatókönyvért. Ez volt a minimum…

01. A REMÉNY RABJAI (1994.)


A ceremónia legnagyobb veszteseként a film végül 7 nominációjából egyet sem tudott díjra váltani. Ráadásul a mozi pénztáraknál is elhasalt. Frank Darabont varázslatos alkotását azonban nem sokkal ezután, szépen lassan elkezdte felfedezni magának a közönség, s végül a vhs, majd később a dvd megjelenések igazi anyagi sikert csináltak a Stephen King-kisregény alapján készült, elképesztően pazar moziból. És hát az imdb-listáján a nézői szavazatoknak köszönhetően évek óta A remény rabjai a number one. Nálunk is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése