2017. április 3., hétfő

Tiszta szívvel


Oké, az Oscarra nem jutottunk ki vele, Till Attila Tiszta szívvel c. filmje azonban így is szép kis fesztiválmenetet tudhat maga mögött (Thessaloniki Film Festival, Karlovy Vary, Chicago International Film Festival). Emeljünk hát kalapot! És még inkább emeljünk kalapot azért, mert egy ilyen szerteágazó, bizarr és kissé kaotikus sztorit sikerült Tillának gatyába ráznia és szépen, ízlésesen „összerendeznie”.
Amúgy meg gondoltad volna a feszt vigyorgó, kissé túlmozgásos műsorvezetőről, hogy „civilben” kiváló író, sőt mi több: kiváló rendező is? 


Aki érdeklődik ’a magyar film’ iránt, az jól tudja, hogy a magyar Mick Jagger jóval több annál, mint amit a kereskedelmi tv-k bárgyú show műsoraiban mutat. Az meló, ez meg itt az önmegvalósítás! És Tilla ebben (is) nagyon jó!
Valójában már 2011-es short movie-jával, a Csicskával is bizonyította, hogy bőven van keresnivalója a filmes szakmában, a Tiszta szívvel pedig már egy érett, tudatos író-rendező munkája. És bármennyire is laza a mutatvány, az látszik, hogy ebben a projektben bizony temérdek munka van! 


A Tiszta szívvel főszereplői tolószékbe kényszerült mozgássérült emberek, Tilla mégsem igyekszik csak és kizárólag erre blazírozva empátiát kicsikarni belőlünk. A karakterek fogyatékossága ellenben egy csomó humoros szcéna alapját szolgáltatja. Lehet így is, sztereotípiák nélkül, „tiszta szívvel”, őszintén és emberi módon ábrázolni ezeket az embereket! De nagyjából az első fél óra után már mindez nem is releváns, hiszen egy bazi izgalmas és pörgős sztoriba csöppenünk. Szerb maffiózók, gengszterek, bérgyilkosok. Ja, és a két főhős, Zolika és Barba mindeközben képregényt készítenek, ami ráadásul időnként még meg is elevenedik a vásznon! 


A helyzet az, hogy Tilla mozijába annyi kreativitás szorult, amennyi az elmúlt pár év magyar filmtermésébe összesen nem. És az örök vigyorgó még arra is képes (volt), hogy mindezt rendszerbe rendezze nekünk.
Nincs csapongás, csak olyasféle profizmus, ami a nagyokra jellemző! Ez a film intelligens, ez a film szórakoztató! Ügyesen játszadozik az emócióinkkal! Frappánsan kivitelezett, egyéni hangvételű crossover mozi!
És témája ellenére egy pillanatig sem válik kínossá - vagy ne adj isten giccsessé. Mert bátor a nyelvezete, és mer realisztikus lenni amellett, hogy elragadó természetességgel kalandozik a mesevilágban. 


Thuróczy kurva erős! Nagyon fekszik neki ez a szerep! Szerettük/szeretjük az Aranyéletben is, de Rupaszov karakterét a Jóisten is neki teremtette. És ami szintén fontos: a fiatalok is remekelnek. Fenyvesi Zoli érzékeny, Fekete Ádám meg szimplán zseniális.
A maga nemében egészen bravúros! Köszi Tilla, még sok ilyet!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése