2016. augusztus 7., vasárnap

Amerikai álomlány - Mistress America


A pályája kezdetén inkább forgatókönyvíróként tevékenykedő, de a Tintahal és a bálna, illetve a különös - sokak által szimplán csak idétlen Woody Allen-klónként számon tartott - Frances Ha óta rendezőként is komolyan jegyzett Noah Baumbach ezúttal sem tagadta meg önmagát, s ismét egy „hangos”, „beszédes” – meglehetősen „kommunikatív” - kompromisszummentes alternatív független filmet készített.  
Baumbach stílusa vagy nagyon szimpatikus, vagy kiver tőle a víz... Szereplői sokat dumáznak, fejtegetik a létet, keresik a miérteket. Mindeközben borzasztóan önironikusak, s a nagy fejtegetések közepette jól körberöhögik a világot… 


A Mistress America-nak is megvan az a jellegzetes furcsa, különös bája, amely Baumbach összes történetére/filmjére jellemző.
A rendező a szkript megírásához segítségül hívta a főként színésznőként, de emellett íróként, producerként és rendezőként is aktív Greta Gerwig-et, akivel már a Frances Ha forgatókönyvén is együtt dolgoztak.
Gerwig hozta a fanyar, szarkasztikus humort – rég mulattunk már ennyit Baumbach-filmen! -, a direktor pedig a tőle elvárt módon, lazán, elegáns hanyagsággal öntötte formába Tracy és Brooke tipikusan New York-i sztoriját. 


Greta Gerwig nemcsak writerként, színésznőként is erős! Az általa megformált egyszerre rendkívül szenzitív és egyszerre borzasztóan erőszakos és – fura mód - ellenszenves karakter, Brooke a film központi figurája. Komplex, jól megírt szereplő! Gerwig és a Holtodiglanból ismerős Lola Kirke remekül kiegészítik egymást! Kirke tehetséges, kellemes kisugárzású színésznő, több figyelmet, több szerepet neki, mélyen tisztelt „Hollywood”!  


…a „nagy alma” végre nem csak üres, semmitmondó díszlet, a tűzlépcsők ’zörögnek’, a SoHo „lelakott” és kurvára ütött-kopott...
A rendező azért hipsterkedik egy sort, néhol tagadhatatlanul modoros és picit öncélú is, s a szereplők konstans pofázása és hisztije sem fog mindenkinél betalálni. …Baumbach ilyen, harsány, hangos és szeret mindent nagyon „megrágni”, „kibeszélni”…  


Azért a néhány fontos, frappáns mondatért/dialógért, az egyéni hangvételért, az ügyes castingért, s a New York-i sightseeing tour-ért jár a: 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése