2016. január 1., péntek

Mentőexpedíció - The martian


Nem olvastam a könyvet, így nincs összehasonlítási – és viszonyítási alapom. A The Martian azonban mindentől függetlenül egy kiegyensúlyozott, érdekes, okos blockbuster!
Lendületes, jó ritmusú – egy pillanatig sem éreztem dagályosnak vagy fárasztónak a filmet a 140 perces játékidő ellenére -, és rendkívül ’humánus’! S bármily meglepő, „az élmény” többnyire Ridley Scottnak köszönhető, akinek meglehetősen hullámzó a teljesítménye az utóbbi időben. Így örömmel konstatáltam, hogy a veterán filmes 78 évesen képes a megújulásra, s ismét friss, fiatalos lendülettel instruál és rendez! 


A Mentőexpedíció eredendően drámai szituációját és alaphelyzetét a regény szerzője Andy Weir humorral oldja, a történet ezen meghatározó eleme pedig remekül érvényesül a vásznon! Matt Damon egyébként is nagyszerűen kelti életre a Marson rekedt botanikus, Mark Watney figuráját – a furmányos, laza fickót, aki még a legkilátástalanabb helyzetben is humoránál van, s kellő öniróniával kezeli a ’sok sol-os’ kálváriát…


Nem igazán szeretek ilyen egyértelmű párhuzamokat vonni, de a „Marsi” olyan, mintha a Számkivetett space-verziója lenne. Witney azonban a lakatlan sziget helyett egy bazi nagy vörös bolygón ’gyakorolja’ az életben maradást. Egy olyan helyen, ahol ráadásul asztronauta létére már valamelyest ismerősen is mozog (nem időközben kell elsajátítania a túléléshez szükséges ismereteket). Witney nagyon is tisztában van azzal, hogy egy apró hiba, gikszer az életébe kerülhet, így megpróbál a lehető legnagyobb racionalitással és objektivitással hozzáállni a problémához - kvázi matekegyenletként megoldani a "feladványt". Tökre szimpatikus magatartás, pláne, hogy a fazon mindvégig egyfajta különös cinizmussal viseltetik a helyzet iránt.   


…az pedig még inkább szimpatikussá teszi a karaktert, hogy Matt Damon kelti életre, aki – Istenemre! – rég volt ennyire jó, rég volt ennyire felszabadult! 


…s mivel a Marson, illetőleg a világűrben zajlik a történet, nem mehetünk el szó nélkül a látvány mellett. Ami egyrészt rohadtul rendben van - bármilyen mércével mérve -, másrészt egyáltalán nem giccses és hivalkodó, ami ismételt piros pont! Ridley Scott észnél volt, és nem egy olyan tolakodó látványorgiát álmodott a vászonra, mint legutóbb az Exodus esetében.


A Mentőexpedíció nem katartikus mozi, nem maga a tökély, viszont kétségtelenül 2015 legminőségibb blockbustere! Érezhetően „hollywoodi”, esetében azonban ez egy cseppet sem zavaró!
…és ha szemfüles vagy pár magyar helyszínt is észrevehetsz a filmben! Segítek: Budapest = Peking!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése