2015. december 4., péntek

Bone tomahawk


…már rögtön a nyitó képsorok próbára teszik a nézőt. Egy „alvó” férfire fókuszál a kamera, akit pár másodpercen belül hirtelen torkon ragadnak, majd nemes egyszerűséggel elnyiszálják a nyakát. A gyilkos dolga végeztével a társához fordul és teljesen szenvtelenül teszi fel a helyzethez legkevésbé sem illő  kérdést: „Miért pisálják mindig össze magukat?” 


S. Craig Zahler író-rendező bemutatkozó szerzői munkája a Bone tomahawk, amely ügyesen, helyenként pedig egészen parádésan, lavírozik a különféle stílusok között. Bár többnyire horror-westernként definiálják a filmet, vannak egészen komikus pillanatok is – főként Coen-ék fanyar fekete humora és Tarantino nyersessége elevenedik meg -, de a klasszikus szatíra stíluselemei is tetten érhetőek nyomokban Zahler crossover mozijában.
A Bone tomahawk tehát egészen kaotikus, már ami a zsánerelemeket illeti, mégis rendkívül kompakt, összeszedett, egységes alkotás!


Nem lenne azonban olyan „kerek” a sztori a kiváló színészgárda nélkül! Kurt Russell ugye már otthonosan mozog a vadnyugaton: a kisvárosi, szótlan, de tettre kész, sokat tapasztalt seriff „gunyát” mintha csak ráöntötték volna. Patrick Wilson szintén remekül teljesít a feleségéért bármire képes, elszánt, hősszerelmes cowboy szerepében, de a legnagyobb meglepetés mégiscsak Matthew Fox, akire szinte rá sem lehet ismerni, annyira klasszul akklimatizálódott a western-közegbe. …és mindennek fejében ott van még a kissé együgyű, de hősies deputy, Richard Jenkins, akinek szinte minden egyes megszólalása „arany”, s aki talán A látogatóban volt utoljára ennyire jó és hiteles! 


Egy szó, mint száz, a casting kiváló, az elrabolt hölgy és a seriff helyettes kiszabadításáért hadba induló 4 tagú brigád története a lassú tempó dacára is izgalmas, s Zahler mindennek fejében kitűnő karakterábrázolással és remek dialógokkal nyeri el végérvényesen a néző szimpátiáját.
Egy bő óra elteltével végül aztán kapunk vért és kiontott beleket is bőven a kannibál indián törzs jóvoltából, de a rendező a legkiélezettebb szituba, jelenetbe is igyekszik belecsempészni valami kis bizarr, elvetemült fricskát. Egy ember vért köhög fel, haldoklik, mi pedig hangosan fel…röhögünk… majd a következő pillanatban már a testvéri bajtársiasság miatt szorul össze a szívünk…
Szóval ilyen film a Bone tomahawk! Linearitása és látszólagos 'egyszerűsége' ellenére meglehetősen összetett.


Bár a finálé nem szól akkorát, mint várnánk - Zahler sokkal erősebb a karakterábrázolás és a párbeszédek terén, mint az akciózásban - filmje mégis elegánsan zárul, noha Lili Simmons és Patrick Wilson kettőse még produkál egy furcsa, szokatlan szerelmi jelenetet…
Finoman bizarr, stílusosan abszurd és scary!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése