2015. november 25., szerda

Everest


A Mount Everest - miként e film is - ellentmondásos, megosztó „jelenség”!
Megmászható? Végül is igen, volt már rá precedens. Nagy a kockázat? Nem nagy: óriási! 


Lehet fanyalogni, de felesleges… Az 1996-os sajnálatos tragédiát Kormákur mozija ugyanis mesterien tárja elénk (nem „feltárja”, „elénk tárja”), hihetetlen látvánnyal, drámaian, izgalmas dramaturgiával.
Ráadásul az Everest a Csomolungma-expedíciók elüzletiesedéséről sem csupán rébuszokban beszél; konkrétan elhangzik valahol a film derekán a Josh Brolin által játszott karakter szájából: „65 ezer dollárt fizettem ezért a kalandért, vigyázzatok a seggemre!”. 


A film főszereplője, az új-zélandi „8000-es” mászó, Rob Hall a ’90-es évek első felében kezdett fizetős túrákat szervezni a világ legmagasabb pontjára. 1996-ban több profi is „csúcsra járatta” a bizniszt, mondhatni „nagyüzem” volt az alaptáborban: Scott Fisher (Jake Gyllenhaal) az amerikai vagány is fenn volt a maga turnusával - az ő 'hegyi vezetője' volt a világhírű orosz hegyfenomén, Anatolij Bukrejev (Bukrejevvel végül 1997-ben egy lavina végzett az Annapurnán). 


Kormákur alkotása igyekszik a lehető legpontosabban visszaadni az eseményeket, de épp ezért kicsit el is aprózódik. Az egyébként érdekes, bohém karakter, Scott Fisher háttérbe szorul – Gyllenhaal, mint mindig, most is nagyszerű! – és nagy sajnálatomra Bukrejev sem kap kellő figyelmet, pedig tulajdonképpen ő volt a sajnálatos eseménysorozat kulcsfigurája és hőse.
Az Everest mindennek ellenére is hatásos mozi, és nemcsak a lélegzetelállító látvány miatt! Baltasar Kormákur egy minden ízében átélhető, fajsúlyos, letaglózó katasztrófa-drámát rendezett; a 2 órás játékidő ellenére feszes tempót diktál, és kerüli a hollywoodi giccset – pedig itt aztán lett volna rá lehetőség bőséggel…
Keira Knightley és Jason Clarke telefonbeszélgetése pl. rendkívül szívszorító - szimfonikus nagyzenekari aláfestés nélkül is! 


A kiváló színészgárda ugyan nem kapott akkora teret, mint vártuk – az Everest sok szereplőt, sok karaktert mozgat egyszerre –, de mindenki sikerrel ragadta meg az adott figura lényegét.
A hideg a csontunkig hatol, a tériszony őrjítő, az oxigénhiány fojtogat…
Baltasar Kormákur végül is megcsinálta!


A hegyek nem stadionok, melyeken teljesítményt mutatok be, a hegyek katedrálisok, melyeken a vallásom gyakorlom… Úgy megyek oda, mint ahogy az emberek imádkozni mennek. Büszke csúcsaikról visszatekintek a múltba, álmodom a jövőről és szokatlan intenzitással megélem a jelen pillanatot is… látásom kitisztul, visszanyerem erőmet. A hegyek között a létezést ünneplem. Minden úton újjászületek.” (Anatolij Bukrejev – Annapurna, Bukrejev emlékhely) 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése