2015. november 29., vasárnap

Agymanók - Inside out


Szóval ez az az új Pixar mozi, amitől tulajdonképpen a fél világ betérdelt. Az Inside out hihetetlen számokat produkált már a nyitó hétvégén, és azóta közel 360 millió dolláros bevételt tudhat magáénak, ami bizony nem piskóta!
De hogy ne csak a számokkal dobálózzunk: Pete Docter, az első Toy Story, a Szörny Rt. és a Fel! megálmodója ismét megcsinálta a bravúrt!
Az Agymanók ugyanis az Up! óta talán az egyik legötletesebb, legkoncepciózusabb és legintelligensebb animációs mozi! 


A 11 éves Riley és szülei Minnesota-ból San Franciscoba költöznek, s a váltás minden tekintetben megviseli a kislányt, aki természetes módon ragaszkodik a vidéki, nyugodt, megszokott miliőhöz, a régi barátokhoz: az emlékeihez...
Oké, tisztában vagyunk vele, hogy mindez önmagában nem túl nagy trüváj, Docter azonban nem csak kiváló rendező, kitűnő writer is, s naná, hogy egészen új szintekre helyezi újfent a „mesét”!
…figyelem, itt jön a mutatvány!
Docter ugyanis megszemélyesítette – „figurásította” – az alapvető emberi érzelmeket, s végül Riley helyett  Derű, Bánat, Harag, Majré és Undor, vagyis a kislány fejében tevékenykedő „agymanók” válnak a történet elsődleges főszereplőivé - az események pedig többnyire Riley fejében zajlanak!  
Mindez úgy valósul meg a ’gyakorlatban’, mintha a „fejhadiszállás” egy bazinagy űrhajó parancsnoki hídja lenne, amelyhez különféle „szárnyak”, ’csatolmányok’ kapcsolódnak: a „család”, a „játékosság”, s a Riley életében központi szerepet játszó egyéb szegmensek.
Nagyon ügyes! 


…és Docter arra is ügyelt, hogy mindez kellően szórakoztató módon legyen tálalva, sőt, az Inside out tulajdonképpen az egyik legizgalmasabb animációs film, amit az utóbbi időben láttunk!
Azt már talán felesleges is taglalnunk, hogy maga az animáció mennyire parádés: a Pixar újfent kitett magáért; ezek az arcok ismét elegánsan tudatosítják a konkurenciában: ebben a bizniszben bizony ők az egyeduralkodók, nincs olyan „istálló”, amely akárcsak megközelíteni tudná ezt az igen magas nívót! 


A figurák zseniálisak: a búvalbaszott, cukin sopánkodó geek-et, Bánatot valószínűleg sokáig megőrizzük még a jó emlékezetünkben, de a vattacukorból összeeszkábált elefánthoz hasonlatos egykori képzeletbeli ’barát’ karakterét is nagyon eltalálták az alkotók! 


Az Agymanók azonban elsősorban nekünk, felnőtteknek szól! Fura ezt leírni egy olyan mesével kapcsolatban, amelyben cuki, színes kismanók szaladgálnak fel s alá, de igen, Docter mozija az első olyan animációs film, amit valószínűleg egy 6-8 éves kissrác nehezen fog tudni értelmezni. Hogy is van ez? Ezek a színes manók tényleg a buksinkban vannak? És mik azok a kis színes gömböcskék? És Apa! A te fejedben is laknak agymanók?
Végül is simán lehet…


Mi most viszont csak abban reménykedünk, hogy a nagy siker ellenére nem lesz folytatás, nem lesz Riley egyetemre megy, Riley első szerelme, vagy Riley gyereket nevel… Bízunk a Pixar józan eszében, mert ez baromi jó móka volt! Na ezt hívják minőségi szórakoztatásnak! 

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése