2015. augusztus 8., szombat

Vétkező szentek - Ain't them bodies saints


Az Ain’t them bodies saints is azon remek filmek egyike, amelyet az elmúlt egy-két évben galád módon elsunnyogtak a magyarok elől.
Pedig egy jó kis ’karcos’ - de érzelemdús - texas-i neo westernről van szó, amely főként a nagyon erős hangulat és a kiváló színészi alakítások miatt marad majd meg a jó emlékezetünkben. 


Casey Affleck elképesztő, az ilyen jellegű „szűkszavú” mozik pedig rendkívül jól állnak neki. Most is nagyon kiegyensúlyozottan és határozottan játszik, de Rooney Mara is meglepően szuggesztív a gyermekét egyedül nevelő, reménytelenül szerelmes anya szerepében.
Az igazán nagy „meglepetés” azonban Ben Foster (A harcmező hírnökei; A túlélő)! Játéka higgadt, ugyanakkor szenvedélyes, minimalista, mégis nagyon kifejező… 


A történet már-már banális: az Affleck (Bob) és Rooney Mara (Sarah) által alakított szerelmespár rablásokból él. Egy akciójuk balul sül el, tűzharcba keverednek a jarddal, melynek következtében a lány meglő egy rendőrt. Mivel azonban Sarah terhes - meg ugye mégiscsak nő -, Bob férfiasan magára vállalja a tettet, s így több évre bekasznizzák. A férfi több ízben próbálkozik a szökéssel, mígnem végül sikerül kereket oldania. Természetesen vissza akarja kapni a családját, de számos külső tényező nehezíti Bob és Sarah, valamint kislányuk Sylvie egymásra találását…


Banalitás ide vagy oda, az író-rendező, David Lowery visszafogott, rejtőzködő művészi attitűdje - az a fajta letisztultság és légiesség, amely manapság ritka, mint a fehér holló - remekül érvényesül a vásznon!
…ráadásul Lowery bátran zárja a filmjét! Oké, akad egy kis szenvelgés, de a direktor jó ütemben, jó érzékkel egy pillanattal előbb gördíti le a függönyt, mint azt várnánk, s így egy minden ízében stílusos és elegáns „finálét” produkál.  


Az Ain’t them bodies saints egy kifejezetten komor – búskomor -, lírikus, regényes hangvételű mozi. Szép, sárgás-barna, fakó képekkel, életszagú sztorival, lineáris cselekményvezetéssel – kifinomult drámaisággal.
Szerettük, ajánljuk!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése