2015. június 23., kedd

Mad Max: A harag útja - Mad Max: Fury road


Azért az meglehetősen „pofátlan” dolog, hogy a 70 éves George Miller (Mad max-trilógia; Babe; Táncoló talpak) tart eligazítást az ifjú titánoknak, hogy mégis hogy a jó életbe kell akciófilmet rendezni.
Az öreg matuzsálem olyan friss, pörgős, de művészileg is kifejezetten erős és szemet gyönyörködtető zúzást prezentál ebben a 2 órában, hogy az valami egészen elképesztő.
A 2015-ös Mad Max valóban párját ritkítja; nem csalás, nem ámítás: íme az év eddigi talán legütősebb mozija!


Szóval: láttál már jó akciófilmet? Csak hiszed, mert a Mad Max: Fury road majd’ minden korábbi ’próbálkozást’ überel.
Miller „rebootja” (?) egy pillanatra sem fullad unalomba, és kérem, ez az első olyan blockbuster hosszú idő után, ami nem öncélúan használja a CGI-t...


Nem vagyok óriási Mad Max rajongó, de az hatalmas húzás volt, hogy maga Miller – a Mad Max univerzum megálmodója – ült be ismét (30 év után!!!) a rendezői székbe. Nálánál alkalmasabb palit aligha találhattak volna a feladatra, hiszen ő az, aki valóban ismeri minden egyes szegletét ennek a férfias, erőszakos, agresszív kontextnek. Miller olyan autentikusan – nem tolakodó módon – vázolja fel ezt a mocskos, hibbant, beteg közeget, hogy egy percig sem érezzük izzadtságszagúnak, vagy erőltetettnek a filmjét. 


A Fury road világa olyan, mintha egy bizarr westernbe csöppennénk: az emberi élet fapadkát sem ér, minden tekintetben az erősebb kutya baszik, ló helyett viszont a ’vas’ az, ami eljuttat A-ból B-be, a coltokat és winchestereket pedig géppisztolyok és légvédelmi ágyúk helyettesítik.
…mindez azonban csak a hab a tortán, ugyanis Miller olyan erős atmoszférát teremt, amelynek a hatása alól valószínűleg senki nem lesz képes kivonni magát. Gyönyörűek a képek, elképesztő az operatőri munka, nem beszélve a feszes, precíz rendezésről. 


...a történet persze egyszerű, mint a faék, de ennek a filmnek rendkívül szarul állna egy többszörösen összetett, agyonbonyolított, komplex forgatókönyv. Így kerek egész és kompakt alkotás a Mad Max: Fury road - amely jó magasra tette fel azt a bizonyos képzeletbeli lécet.
Lehet megugrani, tisztelt ifjú titánok!
Kösz az élményt Mr. Miller!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése