2015. június 15., hétfő

Kurt Cobain: Montage of heck


A Nirvana kétségkívül a ’90-es évek legmeghatározóbb zenekara volt, amelynek hatása mind a mai napig tetten érhető a könnyűzenében, a pop kultúrában - számos mai banda hordozza muzsikájában Kurt Cobain hagyatékát. Az 1991-es Nevermind lemez korszakalkotó matéria, s bár Cobain-ék ódzkodtak a letisztultabb, „poposabb” soundtól, Butch Vig producer valami elképesztő mestermunkát tett le az asztalra, ami azóta is hivatkozási alap minden tekintetben. Természetesen a ’masterpiece’-hez kellettek a jobbnál jobb dalok, Cobain pedig óriási erejű dalszerző volt. Ösztönös, zsigeri, de mindemellett kifinomult és szenzitív. 


A Montage of heck közel 10 évig formálódott, öltött testet az Oscar-jelölt dokumentumfilmes, Brett Morgen műhelyében, aki olyan személyes írásokhoz – konkrétan Cobain jegyzeteiről, naplóiról van szó – és családi videó felvételekhez kapott hozzáférést, amelyek többet mutatnak, többet mesélnek Kurtről, mint bármi, vagy bárki korábban.
A film ennek megfelelően fajsúlyos és letaglózó. Persze sokan lesznek, akikben hiányérzet marad („erre meg erre nem kaptam választ, ezt meg ezt a kérdést még körbejárhatták volna…”), de azt senki nem vitathatja, hogy a Montage of heck egy közel katartikus, jól szerkesztett, érdekes és figyelemfelkeltő tabló Cobainról és a Nirvanaról. 


Az alkotás az idei Sundance-en debütált és rendre pozitív kritikákat kap azóta is. Nem csoda, hisz Morgen valóban alapos munkát végzett.
Egy minden ízében „személyes” dokumentumfilm született, zseniálisan kivitelezett animációkkal, beszélgetésekkel, zenékkel (az ismert slágerek nagyzenekari átdolgozásaival), sosem látott interjúkkal, és elképesztően intim home videókkal (nem, nem 'olyanokkal'!). 


Dave Grohl szereplését hiányoltam, de a Foo fighters vezér állítólag a film végleges verziójába már belekerül… a rossznyelvek szerint Courtney Love és Grohl nem túl fényes viszonya miatt maradt ki eddig az egykori Nirvana dobos a filmből…
A Montage of heck azonban ezzel együtt – vagy ennek ellenére is – egy remekbe szabott mozi, amelyet nyilvánvalóan elsősorban a Nirvana-rajongók fognak baromira értékelni, de mint zsánerfilm is bivalyerős; tanítanivaló. 


Erre mondják az amerikaiak, hogy „great job”!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése