2015. június 9., kedd

Halálos iramban 7 - Furious seven


A Halálos iramban – széria a tipikus példázata az „annyira rossz, hogy már jó” frázisnak.
Tény persze, hogy a franchise-t az utóbbi 2-3 részben – autós szakzsargonnal élve – sikerült „leműszakiztatniuk” az alkotóknak, s a színvonal érezhetően/láthatóan emelkedett, de azért nyilván nem várunk Vin Diesel-éktől ezentúl sem Truffaut-i mélységeket. 


A sztori így a 7. részre sem lett okosabb, vagy ’bonyibb’, mint az előző epizódokban, de így van ez jól. Ha az ember beül egy ilyen filmre a moziba, akkor nem agyalni és drámázni akar, hanem pöpec autósüldözéseket szeretne látni, lélegzetelállító akciót, jó csajokat, tesztoszterontól túlfűtött feszt izmozó pacákokat, és férfias beszólásokat. Mindezt a Fast & furious 7 maximálisan teljesíti… 


Az, hogy a Halálos iramban 7 egy erőteljes, markáns drámai felhanggal is bír, Paul Walker sajnálatos, tragikus halálának köszönhető. A halálos baleset a forgatás kellős közepén következett be. Sokáig azt beszélték, hogy a megrendült stábtagok és Diesel amellett kampányolnak, hogy rekesszék be a melót, és ne készüljön el a film. Végül a hozzátartozók beleegyezésével Walker-t a CGI segítségével keltették életre az alkotás – nagyjából – utolsó harmadában. A végeredmény mindenképpen lenyűgöző. Ha nem lennénk a tragikus esemény tudatának birtokában, akkor tuti, hogy eszünk ágában nem lenne kételkedni abban, hogy egy hús vér embert/színészt látunk a vásznon, vagy sem.
Ráadásul szó sincs itt halott gyalázásról, ugyanis James Wan (rendező) egy valóban szívszorító, de nem patetikus, őszinte, tiszteletteljes búcsúval zárja a filmet, méltó emléket állítva ezzel a fiatalon elhunyt Paul Walker számára. 


…de félre téve a szomorúságot, és a valóban sajnálatos történéseket, a Halálos iramban 7 mégiscsak egy ízig-vérig akció – amolyan jó értelembe vett ’buta’ akció – film. Minden nagyon ’túlreagált’, hihetetlenebbnél hihetetlenebb szcénák követik egymást (autós ugri-bugri Abu-Dzabiban, Walker és Rodriguez kisasszony elképesztő jelenete a szakadékban stb.), mi pedig maximálisan tisztában vagyunk azzal, hogy a film még csak köszönő viszonyban sincs a realitással – mégis pompásan szórakozunk a lélegzetelállító akció mutatványokon. Hiába, ezt tudja a Halálos iramban – sorozat, ebben igazán jó, ezért szeretjük annyira! 


A 190 millió dolláros "törődés" egyébként látszódik a végeredményen: a látvány valami egészen elképesztő…és mivel már több, mint 350 milla felett jár a box office bevétel, az előzetes nyilatkozatokkal ellentétben („…a 7. lesz a sorozat záró darabja”) Vin Diesel nemrégiben egy interjúban már egyértelműsítette, hogy jön a 8. felvonás, naná, miért is ne?


Bízunk benne, hogy mindez nem megy majd a „minőség” rovására, bár ez az a közeg, ez az a franchise, ahol valóban mindent lehet!
For Paul…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése