2015. április 6., hétfő

Hétköznapi vámpírok - A koporsóba zárt felvétel - What we do in the shadows


Taika Waititi-t már most az új-zélandi film egyik megújítójaként, megmentőjeként emlegetik. A színész, rendező, forgatókönyvíró Waititi valóban tehetséges fazon, s rátermettségét már 2010-es vígdrámájával, a nagyszerű Boy-jal is bizonyította – itt írtunk róla!
Ezúttal jóval lazábbra vette a figurát és egy wellingtoni vámpír kolóniáról forgatott egy jó kis, szatirikus hangvételű horror-vígjátékot – inkább vígjátékot! – ami – nem túlzás – az utóbbi évek egyik legjobb komédiája, vitán felül! 


Waititi nem írta „kerekre” a történetet, inkább okosan a gegekre hegyezte ki a What we do in the shadows-t. Nem egy sokadik Horrora akadva – szerű marhaságot forgatott, hanem próbálta megérteni a vámpírlét faramuciságát és intelligensen csinált viccet a ’toposzból’. 


Tényleg tobzódunk a poénokban, az meg, hogy az egész mozi úgy van felvezetve, hogy itt kérem egy komoly dokumentumfilm forog a vámpírtársadalom hétköznapjairól, még inkább pikánssá és egyedivé teszi az alkotást.
Waititi még az olyan nyilvánvalóan perverz poénokat, mint a koporsóban rejszolás is kellő eleganciával kezeli, vagyis egészen más a felütés itt, mint a hollywoodi hasonló jellegű produkciókban. 


Kár lenne sorolni a jobbnál jobb, ötletesebbnél ötletesebb, viccesebbnél viccesebb gegeket… A lényeg: Waititi irtó frankón nyúlt a témához… A gótikus cuccokban feszítő vámpírokat a wellingtoni utca népe szimplán „lebuzizza”, a vérszívás metódusa pedig nem is olyan egyszerű, mint azt a földi halandók gondolnák…
Waititi és szerzőtársa, Jemaine Clement úgy csinál hülyét a vámpírmitológiából, hogy közben művük nem esik át a ló túloldalára, és akár egyfajta hommage-ként is felfogható...
 

Az utolsó 10-15 perc már kevésbé erős, mint az azt megelőzőek, de mivel az alkotók bölcsen igen rövidre szabták a játékidőt (kb. 85 perc), ezért, bár „sűrű” a cselekmény, egy pillanatig sem érezzük fárasztónak a filmet!
Az utóbbi évek egyik – ha nem a – legjobb horror-vígjátéka a Hétköznapi vámpírok, mely bőven rátromfol a szintén új-zélandi, szintén remek Housebound-ra! …és szerencsére április végétől a magyar mozik is műsorukra tűzik ezt a kiváló, egyedi vámpírkomédiát! Yeah!
Kultfilm született!
Le a kalappal Mr. Waititi! 

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése