2015. március 27., péntek

Tusk


Kevin Smith sosem volt biztonsági játékos, még a vállaltan gejl vígjátékát, az Apja lányát is körüllengte valamiféle jellegzetes, bódult – „kevin smith-es” – atmoszféra.
A faszinak többnyire valóban remek mozikat köszönhet a közönség, azonban pár éve mintha megbomlott volna a szerzői filmes agya – de az is lehet, hogy Jay és Néma Bob beteg szelleme most kísért a legintenzívebben...


Már a 2011-es Red state is egy furcsa, egzaltált vállalkozás volt, viszont Smith ezúttal valóban túllőtt a célon. Az még önmagában nem lenne probléma, hogy a Tusk-ban Justin Long-ot - a pszichopatát ismét remekül életre keltő – Michael Sparks (Alkonyattól pirkadatig; Kill Bill 2) nemes egyszerűséggel rozmárrá – igen, jól hallottad, rozmárrá!!! – „operálja”… A gond az, hogy ez egy öncélú mozi, még úgy is, hogy tisztában vagyunk a létrejöttének a körülményeivel. Smith egy rádiós podcast-ban poénkodott cimborájával Scott Moiserrel ezzel a rozmáros sztorival, és volt olyan őrült és „merész”, hogy engedett a rajongói nyomásnak és végül egy bő 90 perces játékfilmet kanyarintott az „ötletből".
...és hát tény, hogy Smith "picit" azért elragadtatta magát…
Sőt, a rendező tovább is gondolta ezt az egész elmebeteg banzájt, ugyanis The True North címmel egy egész trilógiát szándékozik készíteni, amely régi kanadai, északi urban legend-eken és rémmeséken alapszik. 


Mindent elmond a Tusk-ról, hogy Justin Long ügynöke szabályosan eltiltotta a projekttől a sztárt, mondván: bazi rosszat tenne a karrierjének, ha beszállna a buliba. Long-nak azonban tetszett a szerep, és saját elmondása szerint minden vágya az volt, hogy a legendás Michael Sparks-szal dolgozhasson együtt.
A szemfülesek egyébként még Johnny Depp-et is kiszúrhatják – ismét jól el van maszkírozva a fickó… -, aki egy – naná, hogy teljesen elmeroggyant - nyomozót alakít a filmben.
No és, hogy teljes legyen a családi idill: a Tusk-ban feltűnik Depp és Kevin Smith lánya is – a pénztáros csajok a store-ban, akik Justin Long béna bajszán élcelődnek… A két tini a The True North második részében tervezetten jóval nagyobb fókuszt kap majd – ez lesz a Yoga hosers, ami – Smith elejtett mondataiból ítélve - szintén nagyon bizarrnak ígérkezik. 


Abszurd, horrornak nem horror, vígjátéknak nem vígjáték, zavarba ejtő és a végletekig groteszk. Ilyen a Tusk.
A helyzet az, hogy aki bírja Kevin Smith-t, annak ez is kötelező, hiszen azok az összetevők, amitől a fickó filmjeit kedvelni lehet, itt is jelen vannak. Ugyanakkor a „konformista” mozizóknak nem ajánlanám, hisz még maga Smith is úgy nyilatkozott a Tuskról, hogy „ez a leghülyébb film, amit valaha csináltam.” Ennyi.

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése