2015. február 22., vasárnap

Foxcatcher


Nos, a Foxcatcher Bennet Miller (Capote; Pénzcsináló) 3. egész estés nagyjátékfilmje, és minden kétséget kizáróan az eddigi legösszetettebb – legjobb, legmívesebb – munkája a rendezőnek.
A Capote egységes mozi volt, de egyértelműen Philip Seymour Hoffman csodálatos, Oscart érő alakítása miatt fogunk rá sokáig emlékezni, nem pedig azért, mert olyan komplex hatást gyakorolt volna ránk. A Pénzcsináló már valamivel ’emberközelibb’ volt, de Miller még ott is kicsit megközelíthetetlenné tette a sztorit. 


Úgy tűnik, a direktornak a férfi testek egymásnak feszülése – nem, nem „úgy”, rossz az, aki rosszra gondol… – adta meg a kellő „löketet” ahhoz, hogy egy valóban humánus, és szívbe markoló filmet készítsen. Pedig a rá jellemző „hűvös” magatartás és modor ezúttal is jelen van, s a Foxcatcher lassú, komótos tempója sem fogja mindenki tetszését elnyerni. Viszont: ez a film – bárki bármit mond – iszonyúan jól építkezik, és dramaturgiailag nagyon, de nagyon rendben van! 


Az igaz történetet feldolgozó filmdráma – Miller meglehetősen vonzódik az ilyen típusú sztorikhoz – az Olimpiai bajnok birkózó Mark Schultz és testvére, David Schultz tragikus drámája.  Schultz-ék rendkívül sokat tettek az észak-amerikai birkózásért, elhivatott sportolók voltak, valódi fantaszták.
John du Pont a milliárdos, megalomán, filantróp (?) nem véletlen látta meg a Schultz-brothers-ben a lehetőséget, így tulajdonképpen megvásárolta magának a két élsportolót, s mecénásként mögéjük állva felépítette az USA legnagyobb birkózó birodalmát, s elszeparált farmjára gyűjtve a tehetségeket megalapította a Foxcatcher-team-et. Du Pont beteg ember volt, nagyravágyó, érzelmileg instabil figura, amolyan modern Bonaparte, aki szinte bármire képes, hogy elérje céljait. Egyszerre szánalmas és visszataszító karakter, aki végül a rendelkezésére álló temérdek zseton áldozatává vált. Sajnálatra méltó, magányos szociopata ő, akinek pénzért vettek barátot gyerekkorában. Csodálkozunk hát, hogy 1996. január 26-án du Pont-nál végül elgurult a gyógyszer? 


Miller nagy műgonddal és odafigyeléssel készítette ezt a filmet – a Foxcatcher a módszeres, aprólékos munka eredménye. Steve Carell minden egyes rezdülésének, mimikájának és gesztusának jelentősége van – és ez az alakítás bőven túlmutat a Pinokkió-orron
…Mark Ruffalo pedig egész egyszerűen képtelen hibázni! Ez a fazon valami egészen elképesztő, korosztályának egyik legnagyobb művésze, ez most már végérvényes, és visszavonhatatlan. Élmény nézni a játékát.
…és emellett a két nagyszerű teljesítmény mellett ott van Channing Tatum, aki – emlékszel még? – a Step up című bárgyú tinifilmben tűnt fel, most pedig olyan érett színjátszást produkál, hogy mi kérünk elnézést, amiért nem kapta meg a maga jól megérdemelt Oscar-jelölését.
Apropó Oscar! A Selma vagy az American Sniper helyett mi szívesebben láttuk volna a legjobb film díjára jelölt mozik között a Foxcatcher-t! De hát nincs igazság a Földön…


Bennett Miller filmje érett, lebilincselő mozi, egy – lassú tempója ellenére is – izgalmas alkotás, ami majd szétrobban a feszültségtől, köszönhetően a zseniálisabbnál zseniálisabb alakításoknak és Miller kimunkált, precíz rendezésének.
Nagyon erősen indul ez a 2015-ös mozis év…

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése